Uzení potravin jako jedna z prvních metod vaření obstálo ve zkoušce času. I když jsme předefinovali způsob uchovávání našich potravin, stále používáme kouř, aby naše hrudí a další maso zůstalo čerstvé po delší dobu. Díky pokroku v technologii a úžasným receptům se uzení potravin používá také k přidání chuti, místo pouhého uchování.
Existují různé typy kuřáků. V tomto článku diskutujeme o rozdílech mezi udírnou na pelety a vertikálním elektrickým udírnou potravin a poukazujeme na některé důležité věci, které je třeba zvážit před nákupem udírny potravin.
Kuřáci pelet
Jsou také známé jako grily na pelety, protože se v podstatě jedná o gril, který je krmen peletami místo propanu nebo dřevěného uhlí, a kvůli tomu bude produkovat kouř ze spáleného dřeva v procesu.
Jak kuřák na pelety funguje?
Pelety jsou piliny, které jsou slisovány do malých kousků dřeva, původně vytvořené pro pece a topné systémy. Tyto pelety jsou umístěny v násypce, která je přivádí do topeniště pomocí šnekového vrtáku, když se otáčí směrem ke spalovacímu kotli. Zde se pelety spalují a vytvářejí teplo a kouř pro vaření masa.
Elektrické vertikální udírny potravin
Elektrické udírny mají hlavní zdroj tepla pro vaření pocházející z elektřiny. A svislá část věcí souvisí s polohou roštů, které jsou naskládány na sebe, čímž je trouba svislá.
Existují však dva hlavní typy vertikálních elektrických udíren, ty, které používají dřevo jako zdroj tepla pro vaření a generování kouře, a také ty, kde teplo pochází z elektřiny a dřevo pouze vytváří kouř. Zde je jeden článek, o kterém se dozvíte více Kouření jídla versus vaření jídla se dřevem a jak to ovlivní váš výběr kuřáka.
Jak funguje elektrický kuřák
Elektrické udírny se nejen snadno používají, ale jsou mnohem rychlejší a pohodlnější. Nejprve zapojte elektrickou udírnu do zásuvky a zapněte ji. Spodní část udírny se začne zahřívat a zároveň dřevo začne doutnat a uvolňovat kouř, který zhoršuje chuť při vaření jídla.
Regulace teploty a rozsah
Prvními položkami k porovnání jsou regulace teploty a rozsah. U obou možností se teplota snadno nastavuje na panelu zařízení, který může být digitální nebo analogový, hlavním rozdílem bude dopad na cenu, protože u grilů na pelety projde systémem více dřeva, aby se zvýšila teplota, zatímco elektrická udírna si zahřeje. topné těleso.
Teplotní rozsah je značně odlišný, ale každý kuřák vám dává příležitost prozkoumat nové způsoby vaření. Pro elektrické udírny se rozsah pohybuje již od 30℃/86°F, což je ideální pro studené uzení nebo nízké a pomalé vaření; A přechod na maximum 160℃/320°F pro recepty, které vyžadují více tepla.
Naproti tomu grily na pelety již začínají horké při 93℃/200°F stupňů až na 260℃/500°F, což vám neumožní studené uzení (technika pro sýry a klobásy), ale ideální pro opékání nebo rychlé vaření.
Správa dřeva
U grilů na pelety, protože většina modelů pracuje automaticky, se správa provádí během skladování dřeva nebo jeho vyjímání z udírny. Pelety musíte uchovávat na suchém a izolovaném místě, protože pokud se vlhkost absorbuje, bude to mít dopad na výkon.
Vertikální elektrické udírny mají různé systémy podávání dřeva, doporučujeme zakoupit takový, který podává dřevo automaticky, abyste se vyhnuli hlídání dětí. Ale můžete také najít takové, které bude třeba otevřít, abyste vyprázdnili dřevěný tác a čas od času jej znovu naplnili (může to být zdlouhavý úkol při vaření hrudí po dobu 8-12 hodin)
Kapacita
Elektrické udírny potravin jsou k dispozici v různých velikostech a většina modelů vám umožňuje udit 30 až 100 liber masa najednou v závislosti na jejich přesné kapacitě. Už teď je to malá kapacita, stačí jen trochu plánování, pokud chcete vařit menší pokrmy pro stovky lidí (protože zabírá místo ve stojanu. Nebo když chcete udit velké kusy jako plné prase).
Kuřáky na pelety by měly podobnou kapacitu nebo mnohem větší, protože existují modely připravené s extra prostorem pro uložení mnohem více masa. Obvykle mají kapacitu mezi 250 a 500 librami masa. To je ideální pro ty, kteří chtějí udit velké množství masa najednou.
Kouřovost
Zde bude chuť vaší přípravy nejvíce ovlivněna. Každý peletový gril má stejný problém s produkováním kouře při nižších teplotních rozsazích, ale s výrazně nižšími úrovněmi, když teplota stoupá. To se děje přirozeně, protože pelety (nebo jakékoli dřevo) kouří při nízkých teplotách a zatímco se vznítí, kouř jde pryč a vy máte teplo, dokud pelety neshoří na popel.
S ohledem na způsob hospodaření se dřevem v elektrických udírnách bude také velký rozdíl, levnější a ne automatické udírny používají stejné topné těleso pro troubu a spalují dřevo, takže byste měli stejný problém jako grily na pelety. Proto je z hlediska tvorby kouře mnohem efektivnější mít systém, který odděluje tepelné hospodářství a spalování dřeva. Tímto způsobem můžete mít neustále generované množství čistého kouře bez ohledu na teplotu, kterou chcete pro troubu.
Podobnosti a rozdíly mezi kuřákem na pelety a elektrickým kuřákem jídla
Závěrem lze říci, že může být náročné najít toho správného kuřáka, zvláště s tolika možnostmi. Výše uvedené vám má pomoci při konečném výběru.
Chcete se dozvědět více o uzení potravin?
Podívejte se na naši bezplatnou e-knihu, kde se dozvíte vše, co potřebujete o typech dřeva k uzení, jak spárovat každý druh s vašimi recepty a další!
Ať už se rozhodnete koupit kterýkoli kuřák, nejprve si udělejte průzkum, abyste přesně věděli, co od něj očekávat. Další skvělé nápady najdete v našich článcích na našem webu Food Smoking Blog pro další tipy a triky.