Top Differences Between a Charcoal Smoker vs Electric Food Smoker: Most Important Things To Consider Before Buying Yours

Horní rozdíly mezi Charcoal Smoker vs. Electric Food Smoker: Většina důležitých věcí, které je třeba vzít v úvahu před nákupem

Posted on: January 17, 2023



Není tajemstvím, že chuť uzeného masa závisí na tom, jaký typ kuřáku používáte. Kouření masa je považováno za starobylou metodu přípravy a někteří kuřáci dokáží dokonale zachovat všechny chuti a živiny.

Není tajemstvím, že chuť uzeného závisí na tom, jaký typ udírny používáte. Uzení masa je považováno za prastarý způsob úpravy a některým uzenářům se daří dokonale zachovat všechny chutě a živiny.

V tomto článku se zaměříme na dva typy kuřáků: kuřáky na dřevěné uhlí a elektrické kuřáky. Určitě jsou lidé, kteří preferují jeden typ kuřáků. Někomu vyhovuje kouřová chuť jídla připraveného na dřevěném uhlí, jiní tvrdí, že použití e-udírny je pohodlnější. Není však třeba diskutovat o tom, který typ chutná lépe: vše závisí na vašich osobních preferencích.

Pokud si nejste jisti, jaký typ koupit, níže jsme zdůraznili hlavní rozdíly mezi elektrickými kuřáky a kuřáky na dřevěné uhlí.

Jaké funkce lze porovnat?

Hlavním rozdílem mezi elektrickými kuřáky a kuřáky na dřevěné uhlí je zdroj paliva. Elektrická udírna je zařízení, které využívá elektřinu k výrobě tepla pro uzení potravinářských výrobků. To znamená, že funguje pouze po připojení ke zdroji elektrické energie.

Typická elektrická udírna je vybavena termostatem pro regulaci teploty uzení. Jak název napovídá, kuřák dřevěného uhlí používá dřevěné uhlí k uzení jídla.

Jakou velikost potřebujete?

Před nákupem udírny se ujistěte, jak často ji budete používat a pro kolik lidí. Pokud plánujete kouřit jídlo na rodinné oslavy nebo večírky, jděte na velký model. Ale pokud je vaše „publikum“ omezeno počtem lidí žijících ve vašem domě, vyberte si malý kuřák, který se snadno vejde na vaši terasu nebo balkon. Elektrické kuřáky jsou obvykle menší velikosti než kuřáky na dřevěné uhlí.

Kolik to bude stát?

Elektrické kuřáky jsou obecně dražší než kuřáky na dřevěné uhlí. Je však dobré si uvědomit, že náklady určují další faktory. Existují levnější verze každého typu udírny. Vlastnosti udírny a její velikost ovlivní konečnou pořizovací cenu.

Také mějte na paměti, že budete muset koupit dřevěné uhlí plus ovocné dřevo pokaždé, když budete chtít použít udírnu na dřevěné uhlí, a podstatně menší množství jen na dřevo u elektrických modelů.

Je to přenosné?

Elektrické kuřáky jsou přenosnější než ostatní. Všechny jsou objemné, takže můžete mít dobrý prostor na jídlo, takže není tak snadné se pohybovat. Na druhou stranu kuřáci na dřevěné uhlí jsou obvykle mnohem těžší a objemnější. Díky tomu jsou méně přenosné než elektrické kuřáky. Nakonec budete obvykle na svém dvorku, takže velikost vašeho rozhodování bude souviset s tím, kolik místa máte.

Regulace teploty

Elektrická udírna je vybavena termostatem, který reguluje její teplotu. To usnadňuje práci lidem, kteří dávají přednost vaření bez rukou. Můžete regulovat teplotu, což znamená, že nedochází k připáleným nebo nedopečeným potravinám.

Kuřák na dřevěné uhlí vyžaduje větší úsilí. Chcete-li regulovat jeho teplotu, musíte pravidelně přidávat nebo odebírat uhlí. Musíte také sledovat a upravovat proudění vzduchu v udírně.

Teplotní rozsah

Elektrické kuřáky mívají menší teplotní rozsah než kuřáci na dřevěné uhlí. Teplotní rozsah v typickém elektrickém udírně je 100-250 stupňů Fahrenheita (38-121 stupňů Celsia), což vám umožní udit za studena (například pro sýr a klobásy) nebo vařit pomalu a pomalu pro jemné a šťavnaté výsledky. Jednotky na dřevěné uhlí mohou dosáhnout mnohem vyšších teplot až 350 až 500 stupňů Fahrenheita (177 až 260 stupňů Celsia).

Udírny na dřevěné uhlí nejsou vhodné pro uzení za studena, ale dají vám příležitost propálit nebo urychlit vaření.

Výstup kouře

Kuřáci s dřevěným uhlím produkují více kouře než elektrické kuřáky. To může být dobré i špatné, v závislosti na tom, co u kuřáka hledáte. Více kouře znamená, že vaše maso bude mít kouřovější chuť, zatímco méně kouře znamená, že chuť bude jemnější.

Důležitá je zde kontrola nad chutí, protože v elektrické udírně si ve většině případů můžete vybrat, zda budete vařit a udit, pouze udit nebo jen vařit. Takže si můžete nechat vyrobit žebra metodou 3-2-1, aniž byste plýtvali ovocným dřevem, které produkuje lahodnou chuť, kterou chcete. (potřebné pouze na 4 z 6 celkových hodin vaření)

Jednou z nejdůležitějších věcí, které je třeba zvážit, je použití dřeva jako zdroje tepla pro vaření a vytváření kouře a jak to mění chuť. Zkušení pitmistři a milovníci uzeného jídla si mohou jasně všimnout kyselejší a odpornější chuti pocházející z vaření z dřevěného uhlí, abyste si mohli jasně vybrat, zde je jeden článek, o kterém se dozvíte více Kouření jídla versus vaření jídla se dřevem a jak to ovlivní váš výběr kuřáka.

Řízení paliva

Pro kuřáky dřevěného uhlí je zde spousta hlídání dětí, od zakládání ohně a zajištění správné teploty až po mít k dispozici dřevěné uhlí a neustále se o něj starat, aby nezničilo vaše přípravy.

Vertikální elektrické udírny mají různé systémy podávání dřeva, doporučujeme zakoupit takový, který podává dřevo automaticky, abyste se vyhnuli hlídání dětí. Ale můžete také najít takové, které bude třeba otevřít, abyste vyprázdnili dřevěný tác a čas od času jej znovu naplnili (může to být zdlouhavý úkol při vaření hrudí po dobu 8-12 hodin)

Údržba

Údržba udírny do značné míry závisí na vaší manipulaci. U elektrických kuřáků stačí jen rychle otřít a umýt rošty (někdy k tomu používejte pouze myčku). Zařízení je dodáváno s méně součástmi, takže jeho údržba nevyžaduje mnoho času.

Kromě toho postupujte podle pokynů v návodu. To udrží váš kuřák ve skvělé kondici a poskytne vám delší službu.

Na druhou stranu kuřáci s dřevěným uhlím vyžadují více času a úsilí na údržbu. Usazeniny karbonu je nutné odstranit po každém použití, což činí proces čištění časově náročnějším než u elektrických kuřáků.

Shrnout

Závěrem, existuje několik faktorů, které musíte vzít v úvahu při rozhodování, zda si pořídit uhlí nebo elektrickou udírnu. Nejdůležitější z nich jsou velikost, cena, přenosnost, snadné použití a regulace teploty. Pokud si stále nejste jisti, který kuřák je pro vás ten pravý, položte si tyto otázky:

– Jak často to budu používat?

– Pro kolik lidí budu kouřit jídlo?

– Potřebuji přenosnou kuřárnu?

– Jaká je maximální teplota, při které potřebuji udit jídlo?

– Chci udírnu, která se snadno používá a chci mít větší kontrolu nad teplotou?

Chcete se dozvědět více o uzení potravin?

Podívejte se na naši bezplatnou e-knihu, kde se dozvíte vše, co potřebujete o typech dřeva k uzení, jak spárovat každý druh s vašimi recepty a další!

>> Stáhnout e-knihu zdarma >>

Ať už se rozhodnete koupit kterýkoli kuřák, nejprve si udělejte průzkum, abyste přesně věděli, co od něj očekávat. Další skvělé nápady najdete v našich článcích na našem webu Food Smoking Blog pro další tipy a triky.