What is the History of Barbecue Sauce?

Co je Historie Barbecue Sauce?

Posted on: October 04, 2023



Barbequing je snad nejstarobylejší způsob vaření jídla, které je stále populární mezi lidmi dnes. V časných dobách lidé používali metodu jako prostředek k uchování potravin nebo k použití dostupných prostředků. Jak čas šel, lidé začali experimentovat s metodou, aby to bylo lepší.

Grilování je možná nejstarší způsob vaření jídla, který je dodnes mezi lidmi oblíbený. V raných dobách lidé používali tuto metodu jako prostředek k uchování potravin nebo pomocí dostupných prostředků. Jak šel čas, lidé začali s touto metodou experimentovat, aby ji vylepšili. S úmyslem vařit chutné jídlo přišel na scénu proces marinování. Tehdy byla vynalezena barbeque omáčka, která přidává více chuti do potravin, jako je maso, ryby, drůbež atd. Existuje však určitá debata o jejím přesném původu. Sdílíme některá fakta o historii barbeque omáčky na základě nejpopulárnějších studií.

Existence barbeque omáčky v 17čt století

Ačkoli grilování bylo populární v amerických koloniích několik set let před 17čt století se věří, že barbeque omáčka vznikla během této doby. Odhad je posílen skutečností, že několik francouzských a anglických literatur té doby a dokonce i několik století poté zmiňuje použití grilované omáčky k vaření.

Předpokládá se, že barbeque omáčka byla poprvé vynalezena v dominikánském misionáři, kde kuchaři používali limetkovou šťávu a pepř k dochucení masa na grilování. Kořen tohoto receptu můžeme vysledovat do Afriky, kde jako tradiční způsob ochucení masa používají šťávu z limetky i citronu. Postupně se metoda stala populární a dostala se do zbytku světa.

Existence barbeque omáčky v 18čt a 19čt století

Ocet byl zaveden jako přísada při přípravě barbeque omáčky na konci 18čt století. Několik knih receptů z tohoto období zdůrazňuje použití octa spolu se solí, pepřem a hořčicí. Recept na přípravu barbeque omáčky zesílil během 19čt století s více inovativními způsoby, jak okořenit chuť omáčky.

Existence barbeque omáčky ve 20čt Století

Začátek 20čt století uvedla na trh řadu komerčních grilovacích omáček pro lidskou spotřebu. Společnost Georgia Barbecue Sauce Company se sídlem v Atlantě byla první společností, která v roce 1909 komercializovala grilovanou omáčku. Tento podnikatelský nápad byl obrovským úspěchem.

Bylo to během 20. let 20. století, kdy se na trh dostal kečup, cukr a worcesterská omáčka. V roce 1940 se Heinz stala první společností, která prodávala grilované omáčky v lahvích. Do druhé poloviny století vstoupilo na trh více společností, které představily barbeque omáčku v řadě příchutí.

Tipy pro použití barbecue omáčky

Barbeque omáčka sice dokáže kouzlit tím, že dochucuje jídlo, ale její nesprávná aplikace může pokrm naprosto zničit. Zde by se začátečníci grilování měli naučit, kdy a jaké množství omáčky aplikovat. Podívejte se na tipy na použití grilovací omáčky na grilování a uzení jídel.

Na grilování: Barbeque omáčka obsahuje velké množství cukru, který má tendenci na grilu rychle karamelizovat, protože jídlo se připravuje při vysoké teplotě. To může způsobit zuhelnatění na vnějším povrchu, které může zapáchat. Také pozdější nanesení neumožní masu úplně nasát chuť.

Barbeque omáčku byste měli nanést v několika tenkých vrstvách 10 minut před tím, než jídlo dosáhne požadované propečenosti. To poskytne dostatek času, aby jídlo absorbovalo chuť, aniž by došlo k nadměrnému zuhelnatění povrchu. Na větší kusy masa naneste tenké vrstvy omáčky 30 minut před dokončením.

Pro kouření: Uzení potravin je pomalý a pomalý proces, který využívá nepřímé teplo. Nemusíte se tedy bát zuhelnatění nebo karamelizovaného vnějšího povrchu. Pro uzení můžete jídlo marinovat v barbeque omáčce několik minut před vařením.

Výběr správného udírny potravin

Výběr správného kuřáka je zásadním krokem k tomu, abyste se dostali do hry s grilováním. Skvělá udírna funguje soběstačně, což ušetří spoustu času na zbytečné práce. Bradley Smoker je dokonalým příkladem. Bradley vyrábí udírny již více než 40 let a zde jsou některé užitečné funkce udírny Bradley Smoker, které potřebuje každý milovník kouření.

Digitální ovládání: Bradley Smoker je navržen s digitální konzolí, která umožňuje přednastavení doby uzení a teploty před začátkem vaření. To pomáhá dosáhnout požadované propečenosti, aniž byste se neustále starali o kuřáka.

Automatický systém podávání: Bradley Smokers podává dřevo z komory automaticky. S naplněnou komorou na dřevo může kuřák pracovat nepřetržitě až 10 hodin s minimálním dohledem.

Dvojité topné články: To umožňuje kuřákovi uzení za tepla, uzení za studena a dehydrataci a také plní funkci trouby.

Bezpečnost uživatele: Udírna Bradley je navržena s magnetickými dvířky a izolovaným vnitřním tělem z nerezové oceli pro rychlejší vaření a bezpečnost uživatele.

Pohodlné čištění: odnímatelné rošty a boční generátor kouře usnadňují udržování udírny v čistotě a hygieně.

Bradley Bisquettes: Bradley Smoker vystupuje pouze s Bradley Bisquettes. Jsou dostupné v 17 různých příchutích.

Závěrečné myšlenky

Tím se dostáváme na konec tohoto článku. Doufáme, že historie barbeque omáčky a některé Bradleyho tipy a triky týkající se aplikace omáčky a kuřáků vás povzbudily, abyste toto léto zkusili kouřit. Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.