Surprise with a smoked Christmas ham in Bradley smoke

Překvapení s uzeným Vánoční šunka v Bradley kouř

Thomas Karlstein

Určitě tu máme málo jídel, které Švédy mají tak zvláštní vztah s Vánočními šunkami?

Ingredients

Aqua bílá hořčice:

300 ml jablečného octa

10 lžic moučkového cukru

160 g světlého hořčičného semínka

4 lžíce hořčičného prášku

1 dl akva bílá

0,5 dl pomerančové šťávy

4 lžičky tekutého medu

sůl pepř

Preparation

Kdy si ho můžete začít pochutnávat, má být vařený nebo pečený, jaký typ grilování platí? V a při jaké teplotě se má vařit? Má to být šťavnaté jako naše obvyklá sendvičová pomazánka, nebo se má nechat trochu déle běžet, aby vynikla typická chuť vánoční šunky? Pokud se nám podaří dohodnout přípravu vánoční šunky, pokračuje se v dalším kroku. Jaký druh hořčice je preferován a na jakém chlebu by měla být? Každý to děláme jinak, ale máme stejnou pravdu. Protože právě to je na vánoční šunce tak hezké. Neexistuje žádné správné nebo špatné. Prostě každý má svou vlastní verzi vánoční šunky. O vánoční šunce toho vlastně moc nevíme. Někdy je snazší datovat pokrmy, jako je zelný dolme Karla XII., než pokrmy, které lze označit za naše.

Ví se, že vánoční šunka v současné podobě byla minimálně na stole koncem 19. století. Na národních romantických vánočních obrazech, jako jsou ty od Jenny Nyströmové, se dařilo velkému kusu masa, který ukazoval prosperitu a hojnost. Museli si na ní potom pochutnat hlavně majetnější, zatímco ti méně majetní ještě možná jedli prase, ale ne vánoční šunku tak, jak ji známe.

Jiní se domnívají, že vánoční šunka má svůj původ již v době Vikingů. Že pocházelo z prasete Särimnera, který byl obzvláště životaschopný, který byl znovu vzkříšen právě včas pro další cech. Vikingové samozřejmě chovali prasata a vepřové maso se samozřejmě jedlo na velkých festivalech, ale Vánoce se slavily až mnohem později.

Ale co je to vánoční šunka? Vánoční šunka není konkrétní kus, ale obvykle se skládá z několika kusů. Velká nedělená vánoční šunka se zpravidla skládá z několika částí, jako je vnitřní stehno, vnější stehno, roláda, klín, rostbíf a hranolky. Tato větší originální šunka se pak rozdělí na dva, tři nebo čtyři kusy, aby se vešly na velikost konečného spotřebitele. Tato kombinace různých detailů kusů a jejich následného rozdělení je vysvětlením, proč žádné dvě vánoční šunky nejsou stejné. Ať už tvarem nebo texturou. Pochopil jsem, že pro mnoho lidí je obtížné osvojit si nové způsoby vaření něčeho, co v sobě nese tolik emocí.

Vánoční šunka není jen jídlo, ale slouží jako symbol všeho, čeho si na Vánocích vážíme. Jako by tradice kulatého grilovaného kusu masa obsahovala část jistoty, kterou tak moc chceme cítit. K této tradici patří i způsob přípravy vánoční šunky, a proto je pro mnohé těžké pouštět se do nových způsobů. Zdá se, že mnoho lidí zažívá přidanou hodnotu v téměř rituálním obnovování stejné vánoční šunky rok co rok. Chci říct, že tradice jsou důležité, ale nestarejte se moc o zásady. Ani co se vánoční šunky týče.

Z toho důvodu jsem se stejně jako tisíce Scanianů rozhodl kouřit vánoční šunku. Výsledkem je pomalu vařená vánoční šunka s dobře vyváženou chutí kouře. To, co si spojujeme s vánoční šunkou, tam stále je, ale s nádechem kouře. Mimochodem, uzení je způsob vaření s historií, která sahá mnohem dále než u vánoční šunky.

Ke své uzené vánoční šunce ráda podávám domácí akva bílou hořčici. Uzenou vánoční šunku si dávám nejraději na levainový chléb a vypiju sklenici vánočního moštu tak napěněného, že si nechám narůst knír.

My v Bradley vám chceme popřát krásné Vánoce se spoustou kouřových a tvrdých balíčků Bradley! Uzená vánoční šunka Hotová vánoční šunka s lemem z briket z olšového dřeva jakékoli velikosti

Metoda:

Opláchněte šunku pod tekoucí studenou vodou. Poté setřete čistým papírem. Poté dejte na mřížku a nechte den v lednici sušit. Suchá šunka mu dodává jemnější barvu a nehořkou chuť z kouře. (Pokud spěcháte, můžete šunku sušit hodinu při 60°C v horkovzdušné troubě.)

Vložte teploměr do trouby.

Vánoční šunku pak udělte na grilu uprostřed kouře. Udit při 70-80°C. V závislosti na velikosti to trvá různou dobu. Šunka o hmotnosti přibližně 2,5 kg trvá přibližně 12 hodin v závislosti na tloušťce. Preferujeme cílovou teplotu v šunce 68-70°C. Pro výraznější barvu, když se šunka začne blížit cílové teplotě, můžete zvýšit teplotu na 140 °C.

Když šunka dosáhne své cílové teploty, vyjme se a nechá vychladnout na lavici. (Pokud je venkovní teplota mezi 0-5°C, je dobré vypustit teplo z udírny, zavřít dvířka a poté nechat šunku v kouři zůstat a vychladnout. Udírna pojme tolik kouřového aroma, že pomáhá to ochucovat šunku, i když je vychladlá.)

Metoda vodní bílé hořčice:

Ocet, cukr a hořčičný prášek vařte, dokud se nerozpustí.

Přidejte hořčičná semínka. Necháme vařit, dokud nezůstane polovina tekutiny.

Vše vložíme do mixéru a necháme chvíli působit.

Přidejte aquavit, pomerančový džus a med.

Spusťte mixér ještě chvíli na nízkou rychlost.

Necháme vychladnout a dochutíme solí a pepřem. (Pokud chcete hořčici zcela bez alkoholu, můžete v prvním kroku receptu nechat alkohol provařit. Pokud by pak byla hořčice příliš viskózní, můžete ji v posledním kroku zředit troškou vody.)

Odrůda
 Balíček

5 různých příchutí bisket pro Bradley Smoker

Toto balení odrůd obsahuje 24 kusů jablka, olše, mesquite, bílého ořechu a javoru pro různé příchutě.

Shop Now