How To Choose The Best Wood For Smoking Cheese At Home

Jak si vybrat Nejlepší Dřevo Pro Uzení Sýrů Doma

Posted on: October 04, 2023



Kdo by nemiloval sýr? Tento mléčný výrobek je aromatický a lahodný a svou smetanovou chutí skvěle doplní mnohá jídla. Existuje však způsob, jak jeho chuť ještě více zvýraznit: uzením.

Kdo by nemiloval sýr? Tento mléčný výrobek je aromatický a lahodný a svou smetanovou chutí skvěle doplní mnohá jídla. Existuje však způsob, jak jeho chuť ještě více zvýraznit: uzením. Uzený sýr má jedinečnou chuť s jemnými zemitými, masitými a toastovými tóny. Je to také další způsob, jak prodloužit jeho trvanlivost. Níže jsou uvedeny některé z vašich možností, pokud máte zájem o uzení sýra.

Studené kouření

V obchodech je běžně dostupný uzený sýr zpracovaný průmyslovými uzenáři. Tento proces však můžete provést i sami doma. Budete potřebovat pouze připravit váš Bradley Smoker pomocí a sada adaptéru pro studený kouř. To vám umožní generovat studený kouř pro sýr, což jinak nelze provést pouze s obvyklým udírnou.

Druhy sýrů

Existuje mnoho různých druhů sýrů, ze kterých si můžete vybrat, ale ne všechny se doporučují k uzení. Příliš měkké variace se totiž během procesu rozpadnou nebo se roztaví příliš rychle.

Mezi nejlepší druhy sýrů na studený kouř patří:

  • čedar
  • mozzarella
  • švýcarský
  • Gouda
  • Pepper Jack

Asi půl hodiny předtím, než se pustíte do uzení, rozbalte sýr dle vlastního výběru a nechte ho chvíli odležet při pokojové teplotě. To umožní, aby se část oleje uvolnila na povrch, což může pomoci zlepšit chuť během uzení. Poté sýr znovu chlaďte asi 20 minut.

Příchutě dřeva

Druh sýra ovlivní výslednou chuť konečného produktu, ale důležitými faktory, které ji mohou ovlivnit, jsou také intenzita a doba uzení. To je důvod, proč byste při uzení sýra měli dodržovat normy teploty a doby uzení. Dalším zásadním faktorem, který ovlivňuje celkovou chuť sýra, je chuť dřeva.

V Bradley Smokers nabízíme širokou škálu vysoce kvalitní dřevité příchutě, ale ne všechny se budou dobře kombinovat se sýrem. Některé příchutě totiž přebijí přirozenou chuť sýra. Nejlepší příchutě se získají použitím druhů ovocného dřeva.

Jablko

Například Dřevěné bikety Bradley Smoker Apple mají jemnou, ovocnou a sladkou chuť, která dokonale doplňuje přirozenou chuť sýra. Pokud jste ještě nezkoušeli kouřit, jablko bude nejideálnější vyzkoušet, protože je jemné a dodává jemnou sladkost. Sýr uzený s příchutí jablka se bude hodit k chlebíčkům a salátům.

Třešeň

Je tam také Bikety z třešňového dřeva Bradley Smoker. Tato chuť má také bohaté, sladké a ovocné aroma, ale stále dostatečně jemné, aby nepřebilo přirozenou chuť sýra. Příchuť třešňového dřeva odlišuje od ostatních příchutí ovocného dřeva to, že dodává hotovému produktu růžový odstín. Tuto jedinečnou vlastnost můžete využít pro estetické účely.

Bílý ořech

Pokud chcete intenzivní aroma, můžete vyzkoušet Dřevěné bikety Bradley Smoker Hickory. Je také sladké, ale na rozdíl od příchutí jablka a třešně má výraznou chuť, proto se nejčastěji používá k masu. Nicméně, přestože není jemné, ořechové dřevo nepřekoná přirozenou chuť sýra. Místo toho dodává správné množství chuti navíc.

Dub

Další silně ochucené dřevo, které se dobře hodí k sýrům, je Bikety z dubového dřeva Bradley Smoker, která je považována za jednu z nejvšestrannějších příchutí dřeva. Vytvoří také krásný zlatavý povlak. Ujistěte se však, že dub používáte pouze s tvrdými sýry, jako je čedar nebo gouda, jinak přebije přirozenou chuť sýra.

Jakmile se rozhodnete, jakou dřevitou příchuť použít pro proces uzení, můžete začít připravovat udírnu. Při vkládání sýra dovnitř se ujistěte, že je mezi ním a zdrojem kouře dostatečný prostor. Tento druh nastavení poskytne větší ochranu a zabrání roztavení sýra před dokončením.

Proces studeného kouře

Sýr se bude udit ve studené udírně asi pět hodin a 35 minut při teplotě 75 stupňů Fahrenheita nebo 24 stupňů Celsia. Můžete jej také nechat sedět v udírně po dobu šesti hodin, ale zajistěte, aby teplota nepřesáhla 90 stupňů Fahrenheita nebo 32 stupňů Celsia.

Asi po dvou hodinách jste už možná spotřebovali asi pět bisket Bradley Wood. Dále zkontrolujte teplotu; měla by být asi 69 stupňů Fahrenheita nebo 21 stupňů Celsia. Nechte sýr znovu udit asi dvě hodiny a 30 minut, než jej znovu zkontrolujete. Postup opakujte, dokud neuplyne pět až šest hodin.

Jakmile skončíte s procesem uzení, nechte sýr odpočinout tak, že ho dáte do lednice asi na šest hodin až jeden celý den, aby kouřová chuť pevně pronikla a usadila se na sýru. Jakmile je o to postaráno, je čas se do toho pustit! Spárujte svůj lahodný uzený sýr s uzenou klobásou a vytvořte lahodné uzeniny.

Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.