All About Food Smoking: Let's Talk About Shrimp

Vše o potravinách kouření: Pojďme mluvit o Garnát obecný

Posted on: October 04, 2023



Spousta lidí a dalších míst řekne, že nemůžete kouřit krevety. Udělal jsem to mnohokrát. Jen se musíš držet v bedně a vzlet se, až se to udělá.

Spousta lidí a dalších stránek bude říkat, že nemůžete kouřit krevety. Udělal jsem to mnohokrát. Musíte jen dávat pozor a vzlétnout, až budete hotovi. Ale zase nejsem vybíravý na krevety. To, co ostatní tvrdí, že je přehnané krevety a gumové, to já hltám. Nikdy jsem se nesetkal s krevetou, která by byla příliš „tvrdá“ na to, aby se dala jíst. Tedy kromě těch malinkých sušených na orientálních trzích.

Jedna věc, kterou ale nedělám, je obalovat je ve slanině. Nikdy se mi to nepovedlo. Aby bylo možné udit dostatečně dlouho, aby byla slanina hotová, jsou krevety suché. Zdá se, že ostatní to zvládnou, ale já ne. Když chci takovou chuť, zabalím to do levného prosciutta místo slaniny. Nemusíte čekat, až to bude hotové.

Vyhněte se Smoking the Biggies

Obvykle se nesnažím udit velké kusy – U15 a větší – ty griluji. Použiji velikost 21/25 nebo 26/30, oloupu a marinuji, pak budu udit, dokud nebude hotový. Většina říká, že použít mírnější kouř, jako je olše nebo javor, ale sakra, pokud máte rádi mesquite, jděte do toho – mám. Při 165 (73,9 C) až 200 F (93,3 C) to nebude trvat dlouho. Například krevety se vaří ve vroucí vodě asi za 3 minuty. V kuřáku to bude trvat déle, ale ne o moc déle. Jen pozor na změnu barvy. Může to trvat 10 až 45 minut, v závislosti na teplotě a velikosti krevet. Líbí se mi, že CT je dole pod 200. Marinujte malé buzery od 2 do 8 hodin. Nemám rád delší časy, protože se mi zdá, že se rozmočí olejem. Takto je marinuji:

Moje Texaská marináda na krevety

Potřebujete jen bílé víno, něco sladkého jako Ryzlink. EVOO, koriandr, chilli prášek, kmín, nasekaný česnek, nakrájená šalotka nebo zelená cibule. Možná trochu cukru nebo sladidla a někdy přidám vločky červené papriky. Další, kterou mám rád, je Tequila Lime. Na tuto marinádu použijete EVOO (1/4 šálku), několik lžic tequily, ale stejné množství jako limetkovou šťávu, čerstvou limetkovou šťávu, hrubozrnný mletý pepř, špetku granulovaného česneku, špetku kmínu. Můžete přidat koriandr a vločky červené papriky. Oba fungují skvěle.

Doufáme, že se vám tento tutoriál s uzenými krevetami bude líbit a nezapomeňte se na něj podívat Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky na úrovni pitmastera. Užívat si!