3 Ingredients You Can Smoke for Your Cooking Needs

3 Přísady Můžete si nakouřit pro vaše potřeby vaření

Posted on: January 17, 2023



Stejně jako můžete kouřit maso dát to lahodnou, kouřovou příchuť, můžete také kouřit jiné přísady přidat chuť na vaše pokrmy. Uzené potraviny jsou skvělý doplněk k jakémukoli jídlu a jsou perfektní způsob, jak přidat chuť a hloubku chuti k jídlu.

Stejně jako můžete udit maso, abyste mu dodali lahodnou, kouřovou chuť, můžete také udit jiné ingredience, které vašim pokrmům dodají chuť. Uzená jídla jsou skvělým doplňkem jakéhokoli jídla a jsou dokonalým způsobem, jak vašim pokrmům dodat chuť a hloubku chuti. Až budete mít příště náladu na uzené jídlo, zkuste si zakouřit jednu z těchto tří ingrediencí:

Sůl

Uzená sůl je skvělý způsob, jak dochutit jídlo. Uzenou sůl si můžete koupit v obchodě nebo si ji vyrobit doma.

K výrobě uzené soli budete potřebovat:

-Mořská sůl

-Kuřák

-Dřevo dle vašich preferencí

K uzení lze použít mnoho různých druhů dřeva, z nichž každý dodává svou vlastní jedinečnou chuť. Mořská sůl uzená Mesquite je oblíbenou volbou pro nadšence grilování. Mesquite je voňavé tvrdé dřevo, které poskytuje intenzivní, kouřovou chuť.

Můžete také experimentovat s jinými druhy dřeva ve vašem uzení, abyste zjistili, které se vám nejvíce líbí. Pro-food kuřáci přicházejí s širokou škálou dřev, které můžete vyzkoušet. Například Bradley Smoker má 17 různých Bradley Bisquettes můžete si vybrat.

Chcete-li připravit uzenou sůl, vložte sůl do pánve nebo pekáče a položte ji na vrch nosič uvnitř vašeho kuřáka. Před vyjmutím nechte sůl hodinu kouřit. Mějte na paměti, že uzení soli zesiluje její chuť, takže možná nebudete potřebovat více než hodinu. Čím déle budete sůl kouřit dřevem, tím bude štiplavější. Začněte kontrolovat chuť soli po hodině, abyste tomu zabránili.

Po vykouření soli ji nechte vychladnout, než ji uložíte do vzduchotěsné nádoby nebo sklenice. Tam bude dále pohlcovat kouř. Někteří lidé tvrdí, že chuť se časem zlepšuje. Vyzkoušejte to sami a uvidíte, jak to jde!

Existuje mnoho způsobů, jak připravit jídlo s uzenou solí. Místo běžné soli při vaření brambor zkuste místo toho posypat uzenou solí. Využijete ho i při kořenění ryb. Je dobrá pro většinu druhů vaření, zejména pro ty, kde byste obvykle používali běžnou sůl.

Cukr

Uzení cukru je skvělý způsob, jak mu dodat jedinečnou chuť a udělat ho o něco osobitějším. Není to těžké, ale je pár věcí, které potřebujete vědět, než začnete.

První věc, kterou potřebujete, je trochu cukru. Bude fungovat jakýkoli typ cukru, ale hnědý cukr má bohatší chuť. Budete také potřebovat nějaké kouřící dřevěné štěpky. Jablko a třešeň jsou dobrou volbou pro začátečníky. Můžete také jít na javor a bílý ořech, pokud chcete jinou chuť.

Jakmile se rozhodnete pro dřevo, připravte si udírnu. Na cukr nejlépe funguje studené uzení. Vysoké teploty roztaví váš cukr, a to nechcete. Nastavte teplotu na udírně na 85 °C až 95 °C (185 °F až 203 °F). To zajistí, že se cukr nepřipálí příliš rychle.

Dále na udírnu nasypte vrstvu cukru a udírnu uzavřete. Budete muset otevřít udírnu a každých 30 minut ji pořádně zamíchat. To pomůže cukru rovnoměrně kouřit.

Cukr nesmíte nechat připálit, tak ho sledujte. Obecně platí, že na kouření stačí dvě hodiny. Dobu kouření však ovlivní i další faktory, jako je typ kuřáka a cukr, který používáte.

Cukr je hotový, když je krásně zlatavý. Chuť uzeného cukru můžete také vyzkoušet ochutnáním špetky. Pokud chutná dostatečně kouřově, znamená to, že jste to udělali správně!

Před použitím stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Svůj uzený cukr můžete použít v jakémkoli receptu, který vyžaduje cukr.

Paprika

Uzená paprika je druh papriky, která byla sušena a uzená. Má kouřovou, zemitou chuť, kterou lze použít v mnoha různých pokrmech.

Chcete-li použít uzenou papriku při vaření, musíte ji nejprve připravit. Jak na to:

1. Předehřejte udírnu na 180 °F (82 °C).

2. Papriku rozprostřete na děrovaný plech nebo do udírny.

3. Udit papriku po dobu 1 hodiny a každých 20 minut promíchávat, aby se zajistilo rovnoměrné propečení.

4. Uzenou papriku skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě, dokud ji nebudete připraveni použít. To mu umožní zůstat čerstvé a chutné co nejdéle. Stačí vyndat, co potřebujete, a zbytek si necháte pro pozdější použití! Uzenou papriku lze také skladovat v mrazáku po dobu až 3 měsíců.

Závěrečné myšlenky

Ve vaší kuchyni můžete udit všechny druhy ingrediencí a použít je v receptech. Bavte se s výběrem dřeva a možná objevíte nové chutě, o kterých jste nevěděli. Šťastné kouření!

Máte zájem dozvědět se, co ještě můžete kouřit? Podívejte se na články níže:
Mohu kouřit předvařené maso?
5 druhů masa, o kterých jste nevěděli, že můžete kouřit

Další skvělé nápady, jak ze svého Bradley Smoker vytěžit maximum, najdete v úžasných článcích na našem webu Bradley Smoker Food Smoker Blog pro další tipy a triky.